Dănuţ Ungureanu – “Aşteptând în Ghermana”
Oliviu Crâznic, Gazeta SF

Email

O carte care, din câte am înţeles, a făcut furori la vremea primei publicări şi care mi-a căzut în mâini de curând, recomandată călduros de către Florin Pîtea, Aşteptând în Ghermana îşi merită pe deplin reputaţia. Dănuţ Ungureanu lasă o pleiadă de personaje tipice romanului noir, excelent conturate, să acţioneze într-un spectaculos cadru cyberpunk. Acţiunea poliţistă, demnă de un Alistair MacLean, Peter Cheyney sau James Hadley Chase, este însă cea care a primat pentru mine, cu toate că fără îndoială decorul futuristico-distopic nu a făcut altceva decât să intensifice plăcerea lecturii şi să nuanţeze deciziile personajelor.

Ofiţerul de poliţie Genetiah “Gene” Yablonski (poate un omagiu la adresa ofiţerului de poliţie Jablonksi din Ultimele şase minute a lui Alistair MacLean?) nimereşte într-o plasă a corupţiei şi a crimei, după ce asistă la un asasinat în timpul unui concert rock, fiind totodată prins într-un schimb de focuri pe stradă. Suspendat, în buna tradiţie clasică, el se încăpăţânează să descurce firele misterului, apelând la figuri controversate din lumea interlopă şi înfruntând “granguri” din lumea bună, puşi cu toţii pe fapte rele. Tensiunea creşte deoarece în lumea lui Yablonski acţionează în paralel mai multe forţe de Poliţie rivale, fiecare cu obiective şi metode proprii, precum şi datorită faptului că eroul însuşi are un trecut întunecat şi violent, purtând cu el nevoia unei răzbunări sălbatice datorate distrugerii persoanei iubite.

Un roman cu un limbaj cinic şi colorat, fără a depăşi însă limitele artisticului şi pe cele ale necesarului, ceea ce face ca acesta să fie unul dintre marile plusuri ale cărţii, cu epitete şi metafore utilizate cu măiestrie pentru a înflori acţiunea, fără a o îngreuna (cum s-a întâmplat la autori mai puţin iscusiţi), cu o lume fascinantă şi elaborată întrezărită în străfulgerări îngrijorătoare, şi cu eroi şi antieroi redutabili, toate fără îndoială pe gustul meu şi al celor care au apreciat, spre exemplu, filmul Sin City.

Unul dintre marile romane ale literaturii române, pot să afirm fără nici o reţinere. Pentru amatori de SF, pentru amatori de policier, pentru amatorii de cărţi bune în general. Pentru toată lumea.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

two × two =