La Gaudeamus 2017
Interviu acordat blogului Tritonic

Email

La Gaudeamus se lansează un proiect ambițios antologia Noir de București.  Ce ne poți spune despre povestirea cu care ai contribuit la volum? Se regăsește în ea ceva din experiența de jurnalist?

Povestirea despre care vorbim, Câteva zile cu Angel, datorează mult, într-adevăr, experienței mele de jurnalist, însă într-un mod cumva indirect. Anii de gazetărie m-au modelat să privesc strada de la nivelul ei, nivelul 0.00, cu alți ochi decât cei ai omului de la volan, fiindcă am bătut-o cu pasul până la epuizare, ceea ce fac și în zilele noastre. Am învățat să-i observ detaliile cele mai ascunse, să-i descopăr cotloanele, să-i simt dramele, să-i cunosc personajele. Strada nu e banală, chiar dacă nu se petrec accidente și confruntări non-stop. Este un filon de aur pentru orice autor de bună credință. În altă ordine de idei, personajul Angel mi-a plăcut foarte tare și intenționez să-l „resuscitez” în viitor.

Luna în orașul blestemat, romanul pe care-l propui cititorilor anul acesta, are ca fundal tot Bucureștiul, de data asta dintr-o altă perspectivă. Cum se vede el din postura vigilantului Luna?

Este un roman a cărui ieșire în lume îmi va atrage numeroase contestări, unele foarte vehemente, ca să nu le numesc altfel. Dar sunt sigur că și mai numeroși vor fi aceia cărora le va plăcea, chiar dacă nu sunt atât de vocali, în ciuda gustului său amar, a durității extreme, a Bau-Bau-ului ascuns în el. Asta din punctul de vedere al creatorului. Cât despre vigilantul Luna, cel care pătimește de-a lungul paginilor, în lumea pe care am închipuit-o, acest personaj este o întrupare a neputinței și furiei pe care le resimțim, unii dintre noi, în fața batjocurei sociale instituționalizate și a unui viitor din ce în ce mai sumbru, din ce în ce mai înfricoșător.

Recunosc că-mi plac la nebunie titlurile pe care le dai cărților tale. Putem afla ceva despre proiectele pe care le pregătești anul viitor?

Îndraznesc totuși să cred că și textul din spatele titlurilor are unele merite. Proiectele mele de viitor alcătuiesc o lista de așteptare care uneori mă sperie. Totuși, pentru anul care vine voi selecta două dintre ele, două romane. De fapt, unul este deja ales și sunt aproape sigur că voi începe lucrul prin februarie, profitand, ca ironie a sorții, de o vacanță ceva mai îndelungată dincolo de granițele țării. În afara acestor volume, am fost îmbiat deja să furnizez texte scurte pentru două volume colective. Am multe idei de povestiri și oricum vreau să le scriu, cum se zice, „printre picături”. Sper ca solicitările să nu se oprească. Eu sunt aici.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10 − 7 =