„Conspirația femeilor” la ceas de seară
Articol de Gabriela Hurezean, Muze 𝄞 Arme

Email

Sus, lângă nori, la Piața Spaniei Gallery, printre suavele portrete de femei, pictate de Laurențiu Dimișcă, și efluviile muzicale izvorâte din chitara lui Liviu Rujan, a avut loc una dintre bătăliile #frontuluidecarte: prezentarea, în premieră, a celui mai recent roman scris de Dănuț Ungureanu și publicat la editura Tritonic, ”Conspirația femeilor”. Sigur că, în atmosfera unei lumi marcate de mișcarea #metoo și de tot felul de teorii ale conspirației, romanul scriitorului nostru vine ca un must have pentru orice cititor pasionat. În spațiul primitor, pus la dispoziție de Adrian Fundeneanu, directorul Agenției Magna News, s-au strâns prieteni apropiați ai scriitorului (marea lansare oficială urmând să aibă loc la Târgul Gaudeamus). La un covrig, un vin sau o apă plată, s-au depănat impresii și s-a râs. Mult. Pentru că această ”Conspirație a femeilor” are mult haz. Dănuț Ungureanu și-a amintit că și-a lansat aici și cartea anterioară: ”<> a fost o carte rea, negativă, care mi-a făcut rău scriind-o. De aceea am mers acum în extrema cealaltă. Lumea noastră nu mai e alcătuită din frumoasele griuri de odinioară, trăim în negru și alb. (…) Scriind <<Conspirația femeilor>>, o satiră la adresa exceselor de toate felurile, m-am împăcat cu mine și am înțeles extraordinara importanță a neseriozității. Aplicată în doze mici, ca veninul de albine, te ajută să te imunizezi împotriva încrâncenării, să-ți păstrezi mintea întreagă.”

În aceeași seară a fost lansată și cealaltă carte, ”12 povestiri fantastice” (tot Editura Tritonic), în care se află șase povestiri de Dănuț Ungureanu și șase de Marian Truță. Cum s-a ajuns la această combinație, ne-a povestit, printre hohote de râs, scriitorul și antologatorul Michael Haulică: ”Ar trebui să vorbesc despre o carte pe care n-am citit-o, dar îi știu pe băieții ăia doi. Într-o zi, la un pahar cu vin sau așa ceva, i-am găsit văitându-se că n-au decât o juma’ de carte, fiecare. Le-am dat ideea să facă din jumătăți o carte.” Poetul Florin Dumitrescu a vorbit despre tezaurul de ”gândire abisală” din romanul lui Dănuț Ungurenu, apoi s-a trecut la autografe și conversații în privat, lângă pahare cu diverse licori.

Au onorat cu prezența #frontuldecarte Bogdan Hrib (directorul Editurii Tritonic), Stelian Țurlea, Alexandru Mironov, Tania Furnea (talentata graficiană care a realizat coperta romanului), Ileana Perneș Dănălache, Adrian Bănuță, Odilia Roșiianu (redactor șef Literatura de azi), Petru Berteanu, Rodica Sărmaș Furnea (redactor șef Magna News), muzicianul Emil Viciu, Anamaria Ionescu și mulți alți prieteni apropiați ai celor doi autori.

Fotografii de Rodica Sărmaș Furnea
goo.gl/5rqPHm

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

four × 1 =