Visați porci!

Email

desen de Traian Furnea

Deși se apropie perioada în care consumatorul va alerga cu limba scoasă după niște nefericiți mieluți, adevărul e că toată lumea visează porci (unii au chiar o asemenea obsesie încât îi și votează, dar asta este altă poveste, sau aceeași, n-are importanță).

O prejudecată preferată românului este aceea că visele, dacă sunt de bine, trebuie să înfăţişeze păuni cu glas de primadonă, blonde bogate, înveşmântate (doar) în blănuri ş.a.m.d. De lipsa coşmarurilor nu se plânge nimeni. Pentru alea e de-ajuns să deschizi bine ochii și să te uiți în jur.

Dar prin părţile noastre, mai ales de când s-au împuținat, e obiceiul pământului să se viseze porci. Sunt și excepţii, e drept, mai ales în sferele înalte ale societății (din poziția noastră, a muritorilor de pe pământ, sferele se văd ca niște biluțe dolofane, atârnând în nădragii politici). Excepțiile, având puterea, visează curcani, caviar, şampanii. Ele alcătuiesc o specie de care avem mare grijă să nu dispară. Dacă însă eşti om normal, visezi unul sau mai mulţi porci.

Porcul este un individ comod de visat. Nu fuge de colo-colo când ţi-e visul mai drag. Nu-ţi ocupă somnul pentru a-şi exprima opiniile politice, în vis nu înșală, nu ia șpagă, nu abuzează de funcția lui porcească.

Şi, dispreţuind bazaconiile basmelor, nici nu se transformă într-un prinţ când îl atingi. Ce să faci cu un prinţ pe masă, dacă nu promite și dânsul măcar un kil de ulei și unul de făină, o bere, un mic?

Când se zvonea că se scumpesc iar toate cele, porcii din vis au slăbit îngrozitor. Apăreau melancolici, nu mai puteau nici să guiţe. Apoi, după ce s-au executat scumpirile, și ne-am luat de-o grijă, obişnuindu-ne, au revenit la greutatea normală, egalându-i aproape pe porcii reali.

Suntem o naţie norocoasă. Fiecare român îşi permite un vis cu porc. Cel pe care visăm cu toții să-l visăm, dar nu mai reușim, că ne-a năucit realitatea, ar trebui să fie un porc cumsecade, de mărime şi greutate medie, culoare potrivită. Să stea în cocina lui, nu să facă baie în piscina ta (de fapt, doar un lighean pentru rufe), cum fac cormoranii pe care-i prezentăm Uniunii Europene și pe care nu-i exclus să-i gustăm într-o bună zi.

Eu însumi am visat într-o noapte un porc extraordinar de elegant, îmbrăcat într-un costum de caşmir, la două rânduri. Se mai zărea o urmă de noroi (cred că era noroi) pe la revere și colțurile gurii, dar în butoniera stângă purta un trandafir. Mi-a făcut cu ochiul. După ce şi-a dat jos costumul, am observat că deja îşi trasase cu cretă pe şoriciul moale liniile după care urma să fie tranşat.

Aşa sunt porcii din vis. Întotdeauna poţi conta pe dânşii…

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

four + 7 =