Angajatul multiplicat

Email

desen de Traian Furnea

Am văzut disperarea televizată în ochii unui om silit în fiecare zi, la firma lui, să joace rolul directorului, al paznicului, al funcţionarului model şi al mecanicului de întreţinere. Sub ochiul curios al camerei de luat vederi, el se metamorfoza cât ai clipi. Cameleonul este, prin comparaţie, o lighioană neevoluată, un stadiu rudimentar al mimetismului. Marii actori vor da fuguţa să înveţe câte ceva de la domnul acela, căci în comparaţie cu ei el nu interpreta viaţa, ci o trăia. La vederea omului cu pricina, spionii maeştri ai disimulării vâră cartuş pe ţeavă şi-şi proptesc resemnaţi pistolul la tâmplă, azvârliţi la groapa de gunoi a istoriei. Clonaţii din lumea întreagă intră în grevă de avertisment. Şi aşa mai departe, valabil pentru toate tagmele de imitatori, pur şi simplu umiliţi de talentul omului despre care vă povestesc.

Omul merge zilnic la slujbă şi se-apucă de lucru. Peste o jumătate de oră întreabă sfios: “Şefu’, pot să iau şi eu o pauză de gustare?” “Poţi, măi”, îşi răspunde tot el, după un moment de gândire, “Dar vezi să nu te uite Dumnezeu mâncând”. Omul îşi serveşte gustarea, se-apucă iar de lucru. Sună telefonul. E un client tembel, care n-are treabă şi ţine morţiş să afle ce s-a ales de-o lucrare de-a lui. “O clipă, zice omul, să-l întreb pe funcţionarul care se ocupă de cazul dumitale şi să-ţi facă legătura cu mecanicul”. Lasă receptorul pentru câteva secunde. Revine, cu voce schimbată. “Alo, da! Se face, moşule, acuş’ m-am apucat de ea. Mai sună-l pe dom’ director peste-o săptămână. Aşa, noroc, să trăiţi!”

Acasă, omul nostru nu trebuie să interpreteze roluri. E doar el. Viaţa îşi pierde din strălucire, mediocritatea urlă în fiecare ungher, dar măcar e liniştit, nu-şi mai pune problema, ca directorul, că mecanicul bea de stinge şi nici (ca funcţionarul) că directorul l-a ameninţat cu concedierea. Rade nişte beri şi adoarme cu capul pe masa din bucătărie. Cu capul lui.

În somn are un coşmar. Se face că şefilor de la eşalonul superior, care l-au pripăşit, în urma cine ştie cărei şedinţe de consiliu de administraţie, în urma cine ştie cărei strategii de privatizare-restructurare-relansare, la această întreprindere cu un unic angajat (directorul-mecanic-funcţionar model) le-a venit o idee genială. De mâine, va juca şi rolurile clienţilor.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eight + nine =