Deştepţi contra inteligenţi

Email

Vrem nu vrem, și anul ăsta se poartă bandele. Personal, nu reuşesc mereu să ţin pasul cu moda, însă ca individ interesat de fenomen dau frâu liber curiozităţii de câte ori mi se iveşte prilejul. „Cunoaşterea înseamnă putere”, zice o vorbă. La noi în cartier asta se traduce prin a cunoaşte cât mai multă lume.

Avem două bande: „Deştepţii” şi „Inteligenţii”. Or fi şi altele, printre microbişti, dar ăia sunt ocupaţi, se duc la meciuri, trebuie să cârpească steaguri, vai mama lor, nu-şi mai văd capul de treabă. Nu le arde de teritorii. Teritoriile lor sunt peluzele.

Cu totul altfel stau lucrurile printre blocuri, pe stradă. „Deştepţii” stăpânesc zona dintre capătul troleibuzului şi restaurant. Teritoriul „Inteligenţilor” este între restaurant şi magazinul de carne din capătul aleii. Fiecare bandă ţine de spaţiul său cu dinţii. Trebuie să ai o dantură bună la noi în cartier. Cool.

Stau de vorbă cu „Deştepţii”.

„De ce se numeşte banda voastră Deştepţii?”

„Fiindcă suntem deştepţi.”

Corect. Două străzi mai încolo, dau peste „Inteligenţi”. Mă  lămuresc iute de ce se numesc ei aşa. E clar pentru toată lumea.

„Deştepţii” şi „Inteligenţii” nu se amestecă niciodată. În cartier mai sunt unii băieţi care nu sunt nici „deştepţi”, nici „inteligenţi”. Mă rog, în sensul că nu aparţin niciuneia dintre bande, dar oricum ai da-o la întors, tot proşti se cheamă. „Deştepţii” şi „Inteligenţii” îi privesc cu dispreţ, că nu se înrolează la ei, şi-i strigă chiar aşa: „Bă, prostule!” Umblă vorba totuşi că şi ăştia încearcă să-şi facă bandă în cartierul nostru.

Mă împrietenesc cu un „inteligent”.

„Ce faceţi voi toată ziua?”

„Noi? Toată ziua? Adică ce facem?”

„Da.”

„Noi păzim teritoriul.”

„Toată ziua?”

„Da.”

„De cine?”

„De cine? Adică de cine-l păzim?”

„Da.”

„Îl păzim de deştepţi.”

„Vin deştepţi pe aici?”

„Pe-aici? Adică dacă vin deştepţi pe-aici?”

„Da.”

„Mai vin.”

„Şi ce faceţi atunci?”

„Atunci? Ce facem atunci?”

„Da.”

„Fugim după ei.”

„Fugiţi după ei?”

„Da.”

„Dar voi nu vă duceţi în teritoriul lor?”

„Noi? Dacă ne ducem în teritoriul lor?”

„Da.”

„Ne ducem.”

„Şi ei ce fac atunci?”

„Atunci? Adică ce fac ei?”

„Da.”

„Ei fug după noi.”

„Şi voi ce faceţi?”

„Noi? Ce facem noi?”

„Da.”

„Noi fugim înapoi.”

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

nine − 7 =