Cel care doarme
din volumul „Români deja deștepți”

Email

Între romanele lui H. G. Wells, preferatul meu rămâne „Când se va trezi cel care doarme”.

Eroul se deşteaptă dintr-un somn de două sute de ani şi constată plăcut surprins că între timp a fost ales, datorită unei averi colosale, sporită și prin dobânzi, stăpân al lumii. Pare că pe la sfârșitul veacului al nouăsprezecelea sistemul de dobânzi britanic era mai tare decât cel românesc din zilele noastre.

Oricum, metoda e tentantă. Băieţii care dau tunuri de sute de miliarde intră la puşcărie cu un zâmbet ferice, fiindcă că la ieşire banii îi aşteaptă spălaţi şi bine storşi. Dar dacă în loc de puşcărie, ar trage un pui de somn de câţiva ani? Dormitoarele ar fi luate cu asalt.

Am cunoscut odată un om care adormea îndată ce se aşeza pe un scaun, sau dacă în conversaţie venea o pauză mai mare de cinci secunde. Zicea că suferă de o boală rară, care ar fi trebuit să-i dea dreptul și la un ajutor social consistent.

Cum se întâmplă uneori în viață, a fost crezut și i s-a acordat o sumă semnificativă, pentru care merita să se trezească lunar câteva secunde, ca să semneze de primire.

Dar noi, colegii lui, aveam nevoie de mai multă trezie din partea sa, fie ca să ne spună pe unde a pitit nu știu ce lucrare urgentă, fie cheile mașinilor și birourilor, ori atâtea alte flecuri de care se împiedică munca.

Aveam grijă să-l ţinem mereu în picioare şi-i vorbeam cu rândul, fără încetare. Mai devreme sau mai târziu ne dureau fălcile şi atenţia slăbea. Atunci, instantaneu, începea să sforăie.

Încercam să-l trezim în fel şi chip. Am tras cu pistolul. L-am bătut în somn, cu derogare de la poliţie. I-am adus la ureche un cor bărbătesc care i-a cântat „Deşteaptă-te, române!” Nimic.

Am conchis, eu fiind pe-acolo singurul care lecturase de curând „Când se va trezi cel care doarme”, că omul încearcă să devină stăpânul unei lumi mai bune. Așa că am luat-o de la capăt cu corul.

A avut o tresărire când s-a interpretat „Pui de lei”. Cum ne-a mărturisit mai târziu, visase că e vorba nu despre lei, ci despre nişte euroi.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eleven − 11 =