Perpetuum tragicum
Din volumul „Români deja deștepți”

Email

Se trezeşte la răsărit, cu lacrimi în ochi şi-un geamăt prelung, care-i înfioară pe toţi şi-i face să dea fuga să vadă ce s-a-ntâmplat.

„De la ce sunt lacrimile?”

„De la un coşmar îngrozitor pe care l-am avut azi noapte, dar nu-mi mai amintesc nimic, nimic…”

Când coboară din pat, covoraşul este prea tare. Îşi scrânteşte o mână şi un picior. Cei din casă vorbesc mult, cafeaua a mucegăit în borcan, zahărul e sărat. Pe scara blocului, un vecin îl înjură (cel puţin aşa i s-a părut), iar un altul îl îmbrânceşte.

Şoferul nu opreşte în staţie. Fuge după maşină. Maşina pleacă. În a doua n-are loc să se urce. În a treia e buzunărit. A patra nu opreşte în staţia care-i trebuie lui. Întârzie la serviciu. Şeful îi face un scandal monstruos. Dacă s-ar fi limitat la asta, tot ar fi fost bine, dar după amiază îl cheamă şi-i mai face un scandal monstruos.

E zi de salariu, însă pe el au uitat să-l treacă în statul de plată (a doua zi, când, în sfârşit, va intra în posesia retribuţiei, diminuată cu valoarea unui decont nepredat la timp, va constata într-un magazin alimentar că o bună parte din bancnotele de cincizeci sunt false. Poliţie, arest, declaraţii, vai şi-amar).

În fine, din nou acasă. Vecinul care l-a înjurat de dimineaţă îi dă acum un brânci, iar cel care l-a îmbrâncit îi cere o mie de lei. Cineva a aruncat un chiştoc aprins în cutia lui poştală, în care ard mocnit ziarele de dimineaţă, câteva scrisori şi-un mandat poştal.

I se zbate un ochi, ceea ce înseamnă că:

a) Urmează un seism.

b) În subsolul blocului s-a acumulat o pungă imensă de gaz.

c) O putere nucleară a atacat statul nostru.

d) Altele.

Intră în camera lui şi se lămureşte: un obiect zburător neidentificat a pătruns pe fereastră, depunând câteva fiinţe dintr-o galaxie îndepărtată. Fiinţele i-au mâncat biscuiţii, au umblat în clasoarele cu timbre, încurcând seriile, iar acum moţăie tolănite pe canapeluţa lui preferată.

„Ce căutaţi aici?” îi chestionează el pe extratereştri.

„Biscuiţi” îi răspund ei telepatic.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 − 2 =