Geniu porcesc
Din volumul „Români în vorba goală”

Email

Ziua nu te puteai apropia de dânsul, din pricina aurei sale strălucitoare, care-ţi pârlea hainele de pe tine. Aura geniului.

Peste zi era un titan, un monstru sacru, un colos al gândirii. Când deschidea gura şi pronunţa o silabă, cohorte de proşti făceau atac de cord, prăbuşindu-se asemenea popicelor. Când o căsca mai larg, pentru o întreagă propoziţie, scădea viteza de rotaţie a Pământului, iar spiritele uşurele erau azvârlite de inerţie, de la Vest către Est. De aceea, poate aţi văzut în vreo dimineaţă, pe fereastră, grupuri de persoane trecând în zbor către Miazăzi. Însemna că omul şi-a dat iarăşi drumul la geniu.

Noaptea era un porc. Să mă scuze porcii, animale cărora, ca şi măgarilor, li se pun multe metehne omeneşti în spinare, dar tradiţia nu-mi dă voie să-l numesc altfel. Noaptea bea şi se îmbăta. Un vechi proverb danez spune: „omul beat este miel, porc, maimuţă sau leu”. Aplicat lui, proverbul cu pricina ar fi sunat astfel: „omul beat este porc, porc, porc şi porc”.

Procentul de alcool din sângele fostului titan de peste zi, din când în când porc, n-avea importanţă. Înotând însă pe talazurile de rom şi bere, vieţuitoarea emana cantităţi uriaşe de zoaie, care murdăreau tot, pentru totdeauna. Geniile mai mici decât el, cel de peste zi, la dezavantajul că erau mici prezentau avantajul că rămâneau genii mici şi noaptea. Geniile mici nu pot înota decât în zoaiele altora. El însă se descurca la fel de bine şi în propriile zoaie. Bras, craul, fluture…

„Băi titane, ce porc eşti!” îl abordam în zori, când făcea tranziţia înapoi, spre starea de geniu, ca să-i accelerăm metamorfoza.

Odată, ca recunoaştere a meritelor sale din timpul zilei, patria l-a trimis peste ocean, într-o mare ţară, ca delegat. Nenorocirea s-a numit „fus orar”. Când la noi era noapte, la ei era ziuă şi invers. A plecat de-aici porc, a ajuns acolo tot porc. Ghinion, când s-a întors în ţară, după o vreme, era tot noapte și a ajuns tot noaptea adică a mai rămas douăsprezece ore porc. Şocul supradozelor repetate i-a fost fatal. De-atunci, nu-şi mai revine la starea de geniu.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three × two =