Nuielușa lui Nicolae

Email

Trecu şi Moş Nicolae…

Foarte multă lume şi-a amintit zilele astea povestioara cu băieţelul cel optimist. Trezindu-se dis-de-dimineaţă, el a dat fuga la ghetuţele pe care le-aşezase de cu seară pe pervazul ferestrei. Un câine trecuse peste noapte şi se uşurase într-una din ele. „Vai, a exclamat fericit băieţelul cel optimist, mie îmi adusese Moşul un căluţ, dar a fugit!”

Pe mine istorioara asta are darul de a mă melancoliza…

Tradiţia spune că alături de daruri Moşul aduce şi-o nuieluşă, ca aluzie străvezie la adresa conştiinţelor încărcate. Ori, cine sunt eu ca să întrerup o tradiţie? Mi-am luat un briceag şi-am coborât în spatele blocului, sperând ca la adăpostul întunericului să găsesc în gardul viu, păzit de vecini ca pe ochii din cap, nuieluşa potrivită.

Ce să vezi? Locul era plin de lume. Pensionari în pijamale, gospodine, cupluri, forfoteau în jurul gardului viu. Curând n-a mai existat decât un gard viu schematic. În schimb, fiecare locatar avea una sau mai multe nuiele, cu care s-a grăbit să se întoarcă în casă.

Toţi, în afară de domnul de la şase, care din neatenţie, a alunecat într-una din gropile aleii şi nu și-a mai putut recăpăta echilibrul. L-am privit neputincioşi, dând groapă în groapă, pe alei, apoi pe drumul principal, în național și-așa mai departe, îndepărtându-se. Noaptea, la ştiri, s-a comunicat că ar fi fost zărit dezechilibrându-se cu mare viteză pe gropile autostrăzii Bucureşti-Piteşti. Domnul are o fiică în judeţul Argeş, aşa că nu ne-am făcut prea multe griji pentru dânsul.

A doua zi, de dimineaţă, trecătorii au căscat gura la mormanele de nuiele adunate în jurul ghetuţelor lustruite de pe treptele Guvernului. Miniştrii au ieşit tiptil, numai în ciorapi, ca să vadă ce le-a lăsat Moşul. Observând nuieluşele tăiate din miile de garduri vii ale oraşului, s-au retras iute la lucru, prin cabinetele lor.

Numai unul, optimist, a zăbovit, închipuindu-şi că s-au adus puieţi pentru o campanie de plantări care va reface pădurile patriei. Dar şi ăla a dat fuga, să-şi înfiinţeze o firmă de defrișări și exploatare a lemnului.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

nine − 7 =