Epidemie de cultură
din volumul „Români în vorba goală”

Email

desen de Traian Furnea

Culturii e greu să-i rezişti. Începe aşa, cu o mâncărime şi câteva pete, ca la un pojar uşor. Cei mai prudenţi, care şi-au făcut rost din vreme de alifii, se tratează la timp şi scapă destul de ieftin. Citesc o carte-două, intră într-un teatru, unii avansează chiar prin foaier şi reuşesc să treacă de bufet, dar în cele din urmă se potolesc. Îşi revin la normal. După o săptămână, totul li se pare un vis urât care a trecut.

Necazul mare e cu ceilalţi, mai slabi de constituţie, care n-au fost vaccinaţi împotriva culturii când erau mici. Ei sunt lipsiţi de apărare şi este inutil să te osteneşti a-i vindeca, fiindcă iau cultura de la unul la altul, cu transmitere pe diverse căi. Suntem în pragul molimei, dar nimeni nu se sinchiseşte, până când ea va scăpa de sub control şi nu se va mai putea face chiar nimic.

Simptomul frecvent la cetăţeanul atacat de cultură este o limbă încărcată cu expresii de prin romane celebre. Oricât de greu de crezut ar părea, există încă oameni care nu-şi pun mânuşile când umblă cu cărţile, ba – mai mult, nu se spală pe mâini după aceea. În definitiv, fiecare doarme aşa cum îşi aşterne…

L-am surprins odată pe un cunoscut al nostru răsfoind la baie o lucrare de popularizare a artei. Am încercat să i-o smulgem din mână, dar nu s-a lăsat. A fost mare tevatură. În cele din urmă, n-am reuşit să rupem decât două sau trei pagini şi era s-o păţesc eu însumi din cauza asta, fiindcă deja începuseră să-mi alunece ochii pe poze.

Cei mai mulţi dintre nefericiţii atinşi de cultură pornesc de la consumuri în aparenţă inofensive şi în timp, fără să-şi dea seama, devin dependenţi. Ajung la doze din ce în ce mai puternice. Încep prin a citi etichete, trec la cărţile de colorat ale copiilor şi sfârşesc în chinuri groaznice, aducând vorba pe la chefuri despre Dali, Rimski-Korsakov (cei doi fraţi), Shakespeare şi Michelangelo.

Speranţa unei imunizări generale stă într-o schimbare națională a mentalităţii. De pildă, când îţi vine să citeşti o carte fă ceva folositor pentru ceilalţi, taie un pom, doi!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × one =